H&M fashion by Stylomaniak.com

Temat: Citrosept przed PCR-poradźcie!
Citrosept przed PCR-poradźcie!
Witam!
Znowu kolejne badania przede mną (na razie WB wyszło graniczne i to w jednym pasku), żeby ustalić wreszcie czy potwór jest, czy nie...
Poczytałam na forum, że warto brać Citrosept.
Brałam - 5 dni 2 razy dziennie po 18 kropli, potem jeszcze kilka dni 3 razy po 18 (ważę około 54 kilo). Nie brałam od razu całej dawki, bo nie czuję się po nim najlepiej...
I teraz PROSZĘ O PODPOWIEDŹ:
brać powiedzmy-10 dni (całość przyjmowania) i potem ZROBIĆ PRZERWĘ, jak niektórzy sugerują, czy OD RAZU można robić WB i PCR?
Ktoś pisał , że robił tydzień przerwy-czy to jest norma?

A co do PCR:
lepiej:
Panel KOINFEKCJI W BORELIOZIE - identyfikacja 3 patogenów: Babesia divergens, Bartonella
henselae, Mycoplasma pneumoniae - jakościowo Real Time PCR
czy:
Panel INFEKCJI ODKLESZCZOWYCH - identyfikacja 4 patogenów: Borrelia burgdorferi, Babesia
divergens, Bartonella henselae, Mycoplasma pneumoniae) - jakościowo Real Time PCR,

Czym te badania się właściwie różnią? Czy "koinfekcje w boreliozie", a "infekcje odkleszczowe" to nie to samo? Wygląda na to, że w jednym z paneli jest dodatkowe badanie-Borrelia burgdorferi. Zastanawiam się, tym bardziej, że będę pewnie jeszcze robiła WB, chyba-że lepiej zrobić "poszerzony" panel i podarować sobie WB..
Bardzo proszę-poradźcie!
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!

Jeżeli ktoś woli na priv: aleos@o2.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,98980456,98980456,Citrosept_przed_PCR_poradzcie_.html



Temat: Citrosept przed PCR-poradźcie!
Dziękuję!
Postaram się brać citrosept przez 10 dni-ostatniego dnia zrobię PCR, a po tygodniu WB.
Po citrosepcie nie mam może "sensacji", ale problemy z gardłem, suszy mnie, drapie, trochę kaszlę, no i bolą kości-szczególnie w okolicach bioder, ale nie jakoś szaleńczo. Trochę, jakby lekkie przeziębienie mnie brało, albo grypa(tylko lżej). U mnie dodatkowo jest ten problem, że mam gronkowca złocistego w gardle...Leczę się od lat-często antybiotykiem, w maju wyhodowano mi autoszczepionkę, ale niestety nie mogłam jej przyjąć-znowu musiałam przyjmować antybiotyki, a to jest przeciwwskazaniem. Przez lata lekarze mówili-tak, to gronkowiec daje u Pani takie efekty-serce, stawy, powiększone węzły, osłabienia. Teraz słyszę "każdy ma gronkowca"...Tak więc-na razie nie wiem czy gronkowiec może mnie aż tak dobijać...
WB wyszło mi graniczne w jednym pasku IgM (OspC (p25)), ale robiłam badanie tydzień po antybiotykach (Dalacin C), a powinno się trochę dłużej odczekać.
Przyjmowałam Duomox w związku z jakimś zakażeniem-i po jakimś czasie dopadło mnie to, co Wy opisujecie jako Herx...Myślałam, że skończę w szpitalu...Dlatego w ogóle pomyślałam o boreliozie.
Tak więc - znowu badanie przede mną...W sumie-mam chyba nadzieję, że coś będzie, bo już nie mam siły na kolejne choroby (ponad 4 lata) i kolejnych specjalistów, u których wizyty kończą się zawsze "nie wiem co Pani jest"...
Zobaczymy. Jakiś ślad jest, chociaż na razie nie wiadomo czy to borelioza.
Jeszcze raz dziękuję za info!
Pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,98980456,98980456,Citrosept_przed_PCR_poradzcie_.html


Temat: Citrosept - w jakich dawkach przyjmujecie?
Citrosept - w jakich dawkach przyjmujecie?
Mam pytanie do osób wspomagających się citroseptem - ile kropli
dziennie przyjmujecie? Zastanawiam się bowiem nad wyczytaną na forum
opinią że citrosept tylko rozbija cysty boreliozy i uwalnia bakterie
do krwi ale nie jest w stanie zabić samej bakterii. W moim przypadku
nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez citroseptu - jak tylko
próbuję przestać go przyjmować ból głowy i za lewym okiem wraca w
najlepsze, do tego drętwienie policzka, problemy z mówieniem,
zwiększa się częstość poprzestawianych literek w wyrazach w trakcie
pisania, wraca poczucie "zawieszania" się w połowie zdania, rano z
trudem wstaję z łóżka bo mam kompletnie zesztywniałe stawy i
mięśnie. Jak zaczynam brać - jak ręką odjął, serio Zrobiłam
eksperyment - brałam 3x po 50kropli przez 2 m-ce i efekt super,
zapomniałam co to ból, czułam sie lepiej niż na antybiotykach.
Niestety gdy tylko spróbowałam zrobić przerwę wszystkie objawy
zaczęły wracać w ciągu tygodnia Teraz zwiększyłam dawkę do
4x50kropli dziennie, oczywiście do tego dużo jogurtów i inne
osłaniacze flory bakteryjnej i zobaczę co się będzie działo. Czy
ktoś już tak próbował?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,102402980,102402980,Citrosept_w_jakich_dawkach_przyjmujecie_.html


Temat: Kilka pytań
Kilka pytań
Witam,
Jako, że jestem nowy chciałbym się serdecznie przywitać. Mam kilka pytań
odnośnie boreliozy. Pewnie odpowiedzi znajdują się gdzieś na forum, ale
niestety nie mogę ich znaleźć. Chcę zrobić badania rtPCR i WB w kierunku
boreliozy. O ile sprawa w przypadku rtPCR jest oczywista (robią tylko w
Poznaniu) to prosił bym o radę gdzie w okolicach Torunia zrobić to badanie -
jeśli nie Torunia to gdzie w Polsce? Dodatkowo interesuje mnie czy nawet
prawidłowo przesłana krew będzie wiarygodnym materiałem badawczym? Kolejne
pytanie jest może trochę naiwne, ale wolę je zadać - czy boreliozą można
zarazić innego człowieka? Jak to jest z tymi badaniami - jaki czas musi
upłynąć od przyjmowania antybiotyku do badania i jak to jest z metronidazolem
przed badaniem (3x500mg przez 6 dni przed badaniem), czy też lepiej citrosept
(jeśli tak to jakie dawki i ile czasu przyjmować)? Jeśli znacie namiary na
jakiś dobrych lekarzy zajmujących się boreliozą prosiłbym o info na maila
szym22małpao2.pl
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,97311265,97311265,Kilka_pytan.html


Temat: zna ktos specjaliste???
Standardowa odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: poczytaj FAQ dla
nowych uczestników forum - wątek na samej górze. Tam są zebrane
najważniejsze informacje i odpowiedzi na najczęściej zadawane
pytania.

Poniżej wklejam fragment z FAQ właśnie, dotyczący PCR:
"Badanie PCR lub rt PCR wykonuje wysylkowo laboratorium CB DNA w
Poznaniu (www.cbdna.pl/). Rt PCR uchodzi za badanie lepsze. Badanie
poszukuje, powiela DNA pochodzace od zarazka boreliozy i je
identyfikuje. Badanie moze byc wykonane juz kilka dni po ugryzieniu
przez kleszcza a pozniej, takze w przewleklej chorobie w dowolnym
momencie. Jest wieksza szansa na dodatni wynik jezeli krew jest
pobrana kilka tygodni po przerwaniu antybiotykow, ale mozna je
wykonywac rowniez na antybiotykach.
Podejrzewamy, ze badanie ma wieksza czulosc PCR lub rt PCR jezeli
przez 2-3 dni przed pobraniem krwi pacjent bedzie przyjmowal
Citrosept w dawce dwukrotnie wiekszej niz ta zalecana przez
producenta".

Ponadto żeby zrobić PCR musisz zamówić w Poznaniu zestaw wysyłkowy
do pobrania krwi. Zanim przyjdzie pobierz ten citrosept.

W kwestii kontaktu do lekarza z okolic Lublina napisz na maila do
nataszkam lub stachenki, one są z tamtych stron, to Ci odpiszą
(również na maila, bo nie podajemy kontaktów do naszych lekarzy na
forum).

Wiem, że to wymaga sporo czasu, żeby to wszystko przeczytać ale w
FAQ jest naprawdę mnóstwo istotnych informacji.

Pozdrawiam serdecznie. Ala


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,71792159,71792159,zna_ktos_specjaliste_.html


Temat: Proszę o radę... Warszawa
Rt PCR uchodzi za badanie lepsze. Badanie poszukuje, powiela DNA
pochodzące od zarazka boreliozy i je identyfikuje. Badanie może być
wykonane już kilka dni po ugryzieniu przez kleszcza a później, także
w przewlekłej chorobie, w dowolnym momencie. Jest większa szansa na
dodatni wynik, jeżeli krew jest pobrana kilka tygodni po przerwaniu
antybiotyków, ale można je wykonywać również na antybiotykach.
Podejrzewamy, że badanie ma większą czułość PCR lub rt PCR, jeżeli
przez 2-3 dni przed pobraniem krwi pacjent będzie przyjmował
Citrosept w dawce dwukrotnie większej, niż ta zalecana przez
producenta. Wynik pozytywny badania kilka miesięcy po zakończeniu
leczenia może świadczyć o niedoleczeniu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,82548745,82548745,Prosze_o_rade_Warszawa.html


Temat: Trudna sprawa diagnostyczna
Dla uściślenia
tinidazol, metronidazol lub citrosept są zalecane do przyjmowania
min. 3 dni przed pobraniem krwi na badanie PCR DNA na obecność
boreliozy. Do badań w Lublinie nie są potrzebne.
Dawkowanie zależy od wagi ciała, jeśli jest ona wyższa od tzw.
standradowej to trzeba dawkę zwiększyć. Ja tini przy wadze
standardowej brałam 1,5 g dziennie. Jest to duża dawka, ale ja takie
dawki znoszę bez problemu więc tak brałam.
W badaniach DNA na koinfekcje - chlamydie, bartonellę, babeszjozę -
tinidazol nie ma znaczenia.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,77803474,77803474,Trudna_sprawa_diagnostyczna.html


Temat: Leczenie Cordycepsem
Używam właśnie tego Chitosanu (preparat ze skorupy morskich krabów), o którym
mówi Artur. Oprócz tego stosowałam inny preparat medycyny chińsko-tybetańskiej
Cordyceps ( z grzybni chińskiego grzyba o tej samej nazwie). Jest oczywiste , że
nie ma on nic wspólnego z Citroseptem – wyciągiem z gejfruta.
Chitosan stosuję nadal. Przestrzegam zasad przyjmowania go. Pomaga mi w
zwalczaniu problemów skórnych, które ujawniły się i bardzo nasiliły w związku z
obecnością toksyn boreliozy (trądzik różowaty i łojotokowe zapalenie skóry).
Polecił mi go pewien rosyjski neurolog specjalizujący się w medycynie
naturalnej. Jak biorę Chitosan mogę spokojnie patrzeć w lustro. Cordyceps to
inny z preparatów, na który natknęłam się kupując Chitosan i przypomniałam
sobie, że czytałam o nim w materiałach o boreliozie, więc postanowiłam
spróbować. O efektach napisałam wyżej.
Oba preparaty są dostępne w Polsce. Kupuję je przez Internet od różnych
dystrybutorów firmy Tianshi . Wystarczy wpisać nazwy w Google i poszukać
najkorzystniejszej oferty. Nie chcę robić reklamy żadnemu sprzedawcy, dlatego
nie podaje linków.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,43822223,43822223,Leczenie_Cordycepsem.html


Temat: Wyciag z pestek grejpfruta na cysty
Mysle, ze laczenie citroseptu z antybiotykami, ktore sa nietoksyczne i ktore sie bierze w duzych dawkach nie jest grozne.

Takim antybiotykami sa penicyliny. Jezeli ktos otrzymuje 3-4 zastrzyki debecyliny tygodniowo to nawet wahania poziomu debecyliny nie zaszkodza bo lek na ogol pozostanie tak czy inaczej we krwi na poziomie terapeutycznym a jak poziom leku podskoczy wyzej to tez nie szkodzi bo penicylina nie jest toksyczna.
Przy malych dawkach takich jak 1-2 zastrzyki debecyliny tygodniowo dawka moze spasc czasami pod wplywem citroseptu ponizej poziomu terapeutycznego i to byloby niewskazane.

Podobnie mozna zapewne laczyc citrosept z doustna Amoxycylina. Amoxycylina brana w duzych dawkach takich jak powyzej 8 g na dobe moze byc laczona z citroseptem bo nie jest lekiem toksycznym.

Laczenie citroseptu z cefalosporynami tez pewnie na podobnych zasadach moze miec miejsce w leczeniu.

Tetracykliny (doxy, tetra, mino) - raczej bym unikal brania z citroseptem bo to leki, ktore moga byc toksyczne jezeli ich poziom we krwi nagle pod wplywem wyciagu z pestek grejfruta wzrosnie.

Makrolidy w boreliozie stosuje sie w dawkach 400-1000 mg dziennie. Podejrzewam, ze dawka 400-500 mg dziennie moze byc laczona z citroseptem, ale wtedy dawke dzienna leku nalezy rozlozyc na 4. Czyli podzielic tabletki nozem tak by lek przyjmowac co 6 godzin (w nocy nastawic budzik). Nie mam twardych danych na bezpieczenstwo takiego polaczenia, ale podejrzewam, ze byloby to do przyjecia. Nie zalecilbym dawek 800-1000 mg razem z citroseptem bo bym sie bal, ze poziom leku we krwi skoczy za wysoko.

Czyli mozna sobie wyobrazic np takie leczenie
Debecylina 3 zastrzyki tygodniowo, Makrolid 500 mg/dobe podawany w dawkach podzielonych co 6 godzin (nie wolno dzielic tabletek o przedluzonym dzialaniu) i do tego Citrosept (zastepujacy w leczeniu na cysty Metronidazol lub Tinidazol).

Kontrola enzymow watrobowych na poczatku co tydzien, po miesiacu co 2 tygodnie, a pozniej co 3 trzy tygodnie by wylapac czy takie leczenie nie szkodzi na watrobe.

Nikt niestety nie badal konkretnie zaleznosci citrosept(lub inny wyciag z pestek grejfruta)- antybiotyki. A sprawdzalem co Pubmed opublikowal w tej dziedzinie.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,50704721,50704721,Wyciag_z_pestek_grejpfruta_na_cysty.html


Temat: Citrosept - w jakich dawkach przyjmujecie?
Borelioza była potwierdzona PCR, w zestawie była też babesia a jeśli
chodzi o objawy ze strony oczu to możliwe że i bartonella,
przynajmniej wg tego co wyczytałam na forum. Z abx skończyłam mniej
więcej po roku kuracji. Nie ma się co tak dziwić korzystnemu
działaniu citroseptu, z tego co wyczytałam na forum kilka osób co
najmniej zaobserwowało ustępowanie po nim dotkliwego bólu głowy, a
bodajże franiolek pisała że zna kilka osób we Francji które
utrzymują boreliozę w ryzach właśnie dzięki citroseptowi. Moje
skromne zdanie jest takie że citrosept musi działać bakteriobójczo w
większych dawkach, ponieważ samo rozbijanie cyst chyba nie dawałoby
tak znaczącej poprawy mojego stanu w trakcie przyjmowania
citroseptu, poczynając od ustępowania bólu za okiem i cofania
wytrzeszczu tegoż oka, poprzez ustępujące bóle stawów a kończąc na
ustąpieniu drętwienia policzka i ogólnej poprawie możliwości
umysłowych. To że citrosept działa w 100% na bakterie powodujące
zapalenie gardła czy na drożdżaki albo grzybicę stóp i łojotokowe
zapalenie skóry to mam potwierdzone na sobie i na osobach z
najbliższego otoczenia, teraz zamierzam sprawdzić jaki efekt da
kilkumiesięczna megadawka citrospetu w mojej walce z boreliozą.
Wszystko oczywiście pod kontrolą - badania krwi itp. Jeśli chodzi o
pogorszenie stanu na citrosepcie to jedyne co zaobserwowałam to może
lekkie "rozbicie" i lekko podwyższona temperatura w pierwszych
dniach brania jeszcze przed PCRem, poza tym bez porównania gorzej
jest bez citroseptu i bez porównania gorzej było przez parę miesięcy
po rozpoczęciu kuracji unidoxem kiedy to spuchło i bolało okropnie
kolano i ten stan utrzymywał się przez parę miesięcy. Zastanawia
mnie czy od citroseptu można się uzależnić albo uodpornić, ale myślę
sobie że chyba nie, czy ktoś np. uzależnił się albo uodpornił od
czosnku? Interesuje mnie to czy ktoś jeszcze z tego forum próbował
brać citrosept w większych dawkach, pisząc większych mam na myśli
właśnie 200 kropli dziennie albo więcej i jakie były efekty?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,102402980,102402980,Citrosept_w_jakich_dawkach_przyjmujecie_.html


Temat: FAQ - dla nowych uczestnikow forum
Ktore badania na borelioze robic i kiedy?


Western blot (WB) na borelioze w dwoch klasach IgG i IgM. Badanie mozna wykonac
nie wczesniej niz 6 tygodni po ugryzieniu kleszcza, poniewaz tyle czasu zajmuje
wytworzenie przeciwcial wykrywanych tym testem. Badanie Western blota mozna
wykonywac pozniej w dowolnym momencie, rowniez w czasie antybiotykoterapii choc
wtedy szansa na pozytywny wynik jest nieco mniejsza.
Najlatwiej udowodnic chorobe tym testem wykonujac badanie 6 tygodni po
przerwaniu antybiotykoterapii. W przewleklej chorobie dodatni test w klasie IgM
swiadczy o aktywnosci choroby. Mrozenie osocza przed badaniem troche zmniejsza
szanse na pozytywny wynik.
Jeden pozytywny charakterystyczny prazek znaleziony WB to wynik watpliwy, im
wiecej znalezionych charakterystycznych prazkow tym wynik pewniejszy.
Przeciwciala w aktywnej boreliozie fluktuuja i osoba z negatywnym wynikiem ma
szanse na uzyskanie wyniku pozytywnego w powtorzonym po kilku tygodniach
badaniu. W badaczy amerykanskich w przypadkach trudnych diagnostycznie badanie
WB mozna powtarzac nawet do pieciu razy w odstepach kilkutygodniowych lub
kilkumiesiecznych. Niekiedy potwierdzenie choroby uzyskuje sie dopiero za
czwartym lub piatym razem. Mozna pytac na forum o najblizsze geograficzne
renomowane laboratorium wykonujace badanie WB. Nie nalezy wykonywac WB w
przypadkowych laboratoriach, ktore maja niewielkie doswiadczenie w jego
wykonywaniu. Dodatni prazek w klasie IgM w kilka miesiecy po zakonczeniu
leczenia moze swiadczyc o aktywnosci choroby i niedoleczeniu.

Badanie PCR lub rt PCR wykonuje wysylkowo laboratorium CB DNA w Poznaniu
(www.cbdna.pl/). Rt PCR uchodzi za badanie lepsze. Badanie poszukuje,
powiela DNA pochodzace od zarazka boreliozy i je identyfikuje. Badanie moze byc
wykonane juz kilka dni po ugryzieniu przez kleszcza a pozniej, takze w
przewleklej chorobie w dowolnym momencie. Jest wieksza szansa na dodatni wynik
jezeli krew jest pobrana kilka tygodni po przerwaniu antybiotykow, ale mozna je
wykonywac rowniez na antybiotykach.
Podejrzewamy, ze badanie ma wieksza czulosc PCR lub rt PCR jezeli przez 2-3 dni
przed pobraniem krwi pacjent bedzie przyjmowal Citrosept w dawce dwukrotnie
wiekszej niz ta zalecana przez producenta.
Wynik pozytywny badania kilka miesiecy po zakonczeniu leczenia moze swiadczyc o
niedoleczeniu.

Wynik badania ELISA na borelioze jest kompletnie niemiarodajny i to badanie nie
powinno byc wykonywane wcale dla unikniecia zamieszania. Niestety to badanie
jest z niezrozumialych wzgledow bardzo cenione przez szpitale zakazne i jego
dodatni wynik umozliwia uzyskanie bezplatnego leczenia szpitalnego lekami
dozylnymi w ramach ubezpieczenia przez okres 4-6 tygodni. Jego wykonanie moze
wiec byc niekiedy wazne strategicznie.

Naklucie ledzwiowe: niekiedy bezwzglednie potrzebne w trudnosciach
diagnostycznych. W przypadku gdy rozpoznanie boreliozy postawiono wczesniej na
podstawie WB lub PCR to badanie plynu mozgowo-rdzeniowego najczesciej nic nie
wnosi i powinno byc pomijane.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,23794966,23794966,FAQ_dla_nowych_uczestnikow_forum.html